Śniadania na słono

19.2.17

Dzień dobry! Kolejny piękny dzień czas zacząć. Co zrobić, aby mieć dobry nastrój od samego rana i energię na resztę dnia? Najlepiej zjeść pyszne i pożywne śniadanie. Jeśli lubicie z rana zjeść coś konkretnego, co zaspokoi Wasz głód na kilka godzin, to dzisiaj mam dla Was moje ulubione propozycje posiłków na słono o poranku. Wolicie coś słodkiego? Odsyłam Was do tego postu z propozycjami śniadań na słodko. :)



Zaczynamy klasycznie, czyli od jajecznicy, którą lubi wiele osób. Ja zazwyczaj przygotowuję dla jednej osoby porcję z 3 jajek, na odrobinie masła z dodatkami typu pomidory, papryka, czy rzodkiewka. Jajecznicę wykładam na rukolę i jeszcze raz doprawiam pieprzem (na swoim talerzu stosuję zasadę pieprzu nigdy za wiele, soli jak najmniej ;)). Nie obejdzie się bez kawałka chleba, najlepiej żytniego z awokado. A Wy jaką wersję jajecznicy lubicie najbardziej? :)


Kolejną propozycją pożywnego śniadania jest croissant z dodatkami. Croissanty lubię jeść na wiele różnych sposobów, tutaj przykładowo z camembertem, wędzonym łososiem i kiełkami brokuła. Do tego mała sałatka z roszponką, ogórkiem, pomidorami i sosem musztardowo miodowym. Pożywne, pyszne i wyglądające zachęcająco. Nawet osoby, które nie lubią jeść śniadań, nie będą mogły przejść obok obojętnie. ;)


Kolejną wysoko białkową opcją na pierwszy posiłek dnia jest omlet. Przygotowuję go również z ulubionymi dodatkami - różne kolory papryki, szczypiorek, pomidor, kawałki szynki. Wszystkie składniki mieszam razem z 4 jajkami i 3 łyżkami mleka. Wylewam na rozgrzaną patelnię delikatnie posmarowaną olejem, aby omlet się nie przykleił. Smażę pod przykryciem bez obracania na średnim ogniu do momentu ścięcia się jajek.


Gofry to kolejny mój ulubieniec, który lubię przygotowywać na różne sposoby, czy to na słodko, czy na słono. W wersji na śniadanie polecam gofry wytrawne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i smażonym jajkiem lub jajkiem w koszulce. Oczywiście dodatki można wybrać dowolne, w zależności od upodobań. Sekretem jest ciasto na gofry, do którego zamiast cukru dodajemy trochę soli. Możemy również przygotować ciasto z już rozdrobnionym szpinakiem i takie wlać bezpośrednio do gofrownicy.


Muffiny jajeczne to taki omlet, ale w nieco innej wersji. Zamiast patelni używamy foremek do pieczenia i wstawiamy je do piekarnika. Do przygotowania 6 sztuk potrzebujemy 3 roztrzepane jajka i 6 małych kulek mozzarelli. Do tego dowolne dodatki w postaci warzyw czy wędliny. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na termoobiegu ok. 20 minut w 180 stopniach do momentu ścięcia jajek. Podajemy z sałatką czy innymi dodatkami. :)


Na sam koniec największy klasyk, czyli kanapki. Uwielbiam tradycyjne śniadanie w postaci świeżego pieczywa i dodatków. Moim ulubionym pieczywem jest 100% żytni chleb. Uwielbiam wszelkiego rodzaju sery - twarogi, serki smarowane, sery typu camembert, czy tradycyjne żółte. Wybieram te z możliwie najlepszym i najkrótszym składem i dodaję ulubione warzywa. Pełna dowolność i różnorodność.




You Might Also Like

21 comments

  1. Jak ja bym chciała potrafić zrobić omlet :( nigdy mi nie wychodzi :( Zrobisz post z przepisem na jakieś fajne omlety??? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Przepis na podstawowy omlet masz tutaj, dodatki dajesz takie, jakie lubisz i już. Nic trudnego, spróbuj. :)

      Delete
  2. Same pyszności,aż zgłodniałam. Ja zazwyczaj na śniadanie jem po prostu kanapkę ale Twoje propozycje są o niebo lepsze! Muszę koniecznie wypróbować gofry na słono :)

    ReplyDelete
  3. Wygląda to wszystko bardzo smakowicie. Ja preferuję tradycyjną jajecznicę.:)

    ReplyDelete
  4. Tosty z awokado moje ulubione, ale ostatnio zajadam się owsianką z jogurtem naturalnym bez cukru i owocami :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja płatków owsianych ugotowanych bez mleka nie ruszę, wtedy są dla mnie zbyt twarde i bez smaku. ;)

      Delete
  5. These meals look so delicious! :)

    Sincerely Miss J
    www.sincerelymissj.com

    ReplyDelete
  6. Ja też tradycyjnie preferuję kanapki, jajecznicę i płatki z mlekiem. Podkradnę pomysł na muffinki ;)

    ReplyDelete
  7. Ja preferuję kanapki i jajecznicę. W życiu nie jadłam gofrów na słono i strasznie mnie ta propozycja zaintrygowała :) Wszystkie dana wyglądają cudnie, jadłabym o każdej porze :)

    A u mnie słodka propozycja, kokosowe muffinki Elsy z Krainy Lodu :) Zapraszam :)

    www.batirulez.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wypróbuje koniecznie. Pozdrawiam :)

      Delete
  8. jesli sniadania, to tylko na słono - dla mnie słodkie gofry, jogurty, owoce to deser albo przekąska między posiłkami, a nie wartosciowe sniadanie, ktore ma dac sile na caly dzien.

    ReplyDelete
  9. Wszystko wygląda tak pięknie i kusząco!
    A ile takich kanapeczek zjadasz na śniadanie? ;)

    veronicalucy.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Jaki masz lakier na paznokciach u stop z pierwszego zdjecia, to hybryda?pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. To normalny lakier, klasyczna czerwień. :)

      Delete
  11. Bardzo ciekawe propozycje, ja również preferuję płatki na śniadanie czy też jajecznicę, gdy przede mną długi dzień, ale chętnie wypróbuję inne Twoje propozycje bo zdjęcia wyglądają obłędnie.

    ReplyDelete
  12. Podobają mi się twoje przepisy, wszystkie propozycje wyglądają smacznie i myślę, że je wykorzystam. Co do gofrów to powiem Ci, że ja wolę właśnie wersję na słono niż słodko, do ciasta czasami dodaje ziół prowansalskich lub bazylii, by dodać aromatu. Mam w domu gofrownicę profi, także bez problemu o każdej porze dnia i nocy mogą je robić :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo następnym razem też sypnę jakieś przyprawy do ciasta :) Pozdrawiam!

      Delete
  13. Omlet wygląda pysznie, chyba muszę zrobić.

    ReplyDelete