Pomysły na śniadania na słodko

25.8.16

Dzień dobry! Każdy wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i nie ma mowy o jego pomijaniu. Ja uwielbiam śniadania na słodko, w szczególności latem, gdy mamy dostęp do wielu owoców. Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami moimi ulubionymi pomysłami na pyszny i zdrowy pierwszy posiłek dnia. Każdą z propozycji można dowolnie urozmaicić poprzez różne dodatki, także nie ma mowy o nudzie. :) Dajcie znać co Wy lubicie jeść na śniadanie i podzielcie się swoimi pomysłami na pyszny początek dnia.



Pierwsza propozycja to miska pełna owoców i witamin. Jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na rozpoczęcie dnia. Podstawą jest zmiksowanie owoców i dokrojenie innych, dorzucenie bakalii lub orzechów i ewentualnie polanie syropem klonowym, jogurtem czy miodem. Jest tutaj dowolność składników, można miksować owoce, które ma się akurat w domu. Najlepszą bazą jest moim zdaniem banan. Jeśli zmiksujemy dojrzałe banany, to nie ma potrzeby dodawania żadnego słodzika (same owoce zawierają w sobie dużo cukru) i smoothie wyjdzie gęste.

Składniki na 1 porcję:
- 2 dojrzałe banany
- 200g malin
- 1 dodatkowy banan do pokrojenia
- kilka borówek, malin lub innych owoców
- orzechy nerkowca



Składniki na 2 porcje:
- 0,5 szkl kaszy jaglanej
- 2 szkl mleka
- 1 banan
- 1 łyżka miodu
- 1 nektarynka 
- garść żurawiny

Kaszę przepłukujemy pod strumieniem wody i wsypujemy do garnka. Dolewamy 1 szklankę mleka i gotujemy aż do całkowitego wchłonięcia (ok. 15 minut na małym ogniu pod przykryciem). Przekładamy kaszę do blendera, dodajemy banana, miód i kolejną szklankę mleka. Blendujemy do gładkości i przekładamy do półmisków.



Składniki na 6 placuszków:
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 rozgnieciony dojrzały banan
- konfitura wiśniowa / dżem 100% owoców
- owoce do dekoracji

Wszystkie składniki mieszam, blenduję i smażę powoli na patelni bez tłuszczu. Placuszki przełożyłam konfiturą z wiśni i dodałam ulubione owoce. Smaczne i pożywne pierwsze lub drugie śniadanie. :)



Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań na świecie. Ją również można dowolnie urozmaicać. Można dodać do samej owsianki cynamon lub kakao i podawać z różnymi owocami. Moja ulubiona kombinacja to banan i masło orzechowe. Banana dodaję praktycznie do każdego śniadania na słodko - to mój ulubieniec i jem go codziennie. :) Jak przygotowuję owsiankę? Najpierw podgrzewam mleko, następnie wsypuję płatki i całość gotuję na wolnym ogniu przez ok. 10 minut do całkowitego wchłonięcia się mleka. Dodaję ulubione owoce, orzechy, bakalie i gotowe!

Składniki na 2 porcje:
- ok. 1 szkl mleka
- 9 łyżek płatków owsianych górskich
- ulubione owoce, dodatki



Tradycyjne cienkie naleśniki to ulubieniec wśród wielu osób. O ile miałam moment, w którym nie mogłam już przełknąć owsianki, ponieważ kompletnie mi się przejadła, tak naleśniki  nigdy mi się nie znudzą. Tutaj również możemy je podawać na wiele sposobów, czy to z serkiem, dżemem, masłem orzechowym/czekoladowym, owocami a nawet z polewą czekoladową czy owocową. Jeśli jednak od samego rana nie chcecie za bardzo się zasłodzić, to proponuję naleśniki cytrynowe. :)

Składniki na 6 naleśników:
- 1 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl mleka
- 3/4 szkl wody
- 1 jajko
- sok z ćwiartki cytryny
- skórka z połówki cytryny
- 1 łyżka cukru pudru



Gofry to kolejna pokusa, której trudno się oprzeć. Ich przygotowanie może zająć więcej czasu niż poprzednich propozycji, więc idealnym momentem na zajadanie się nimi jest niedzielny poranek. Sekretem na puszyste i chrupiące gofry jest ubicie białek i dłuższe wypiekanie. Ich przygotowanie zaczynam od ubicia białek na sztywną pianę. Następnie przekładam pianę do naczynia z zmiksowaną resztą składników i delikatnie mieszam. Wlewam do rozgrzanej do maksymalnej temperatury gofrownicy i trzymam 3-4 minuty przyciskając delikatnie ręką górną część urządzenia.

Składniki na 6 gofrów:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego (opcjonalnie)
- 2 jaja ((żółtka oddzielone od białek))
- 1/3 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła
- 1 i 1/3 szklanki mleka




, , , , ,

10 comments

  1. Pierwszy raz od wieków trafiam na normalne przepisy, z normalnych składników (np. mąka pszenna, cukier wanilinowy), chwała ci za to! :) Za każdym razem jak widzę w przepisach składniki typu mąka kasztanowa albo ksylitol itd, to od razu odechciewa mi się gotować. Dlatego twoje przepisy wypróbuję z przyjemnością :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha to super, że moje przepisy są normalne. ;) Też nie lubię udziwniania, może być przecież smacznie i zdrowo nie przesadzając z wymyślaniem. :)

      Delete
  2. Owsianka to zdecydowanie nie moje klimaty, ale cała reszta brzmi przepysznie! :)

    ReplyDelete
  3. Omg everything looks SO so delicious!!!
    Great photos and recipes!

    https://lartoffashion.com/taco-lunch/

    ReplyDelete
  4. Super przepisy, z chęcią wypróbuję kilka pomysłów, ten budyń jaglany wygląda smacznie. :)

    ReplyDelete
  5. Ale mi narobiłaś smaku :)

    ReplyDelete
  6. Nie dziwię się, że masz taką figurę jak takie pyszne śniadania jadasz.:) Ja niestety pracując w biurze i wychodząc wcześnie rano do pracy, na takie przyrządzanie posiłków mogę pozwolić sobie tylko w weekendy, ale za to smakują wyśmienicie.;)

    ReplyDelete
  7. u mnie zdecydowanie króluje owsianka, a w wolne dni placuszki z banana i płatków owsianych.
    Dziś jednak wypróbuję przepis na budyń jaglany ;)

    ReplyDelete

Thank you for all your comments and support! ♡